Crit’Air – Ympäristömerkki Ranska

Ympäristömerkki Ranska - Crit'Air

 Ranska on seurannut muita Euroopan maita ja määrännyt ympäristötarrat tieajoneuvoille. Ympäristömerkki tai ympäristötarra "Crit'Air" on merkki/tarra, joka asetetaan vinjetin tavoin auton tuulilasiin. Ympäristötarran voi tilata netistä, ja kun se on kiinnitetty autoon, tiedetään mihin luokkaan auto kuuluu.

Mihin ympäristötarraa käytetään?

Ympäristömerkit on suunniteltu erottamaan ympäristöystävälliset kulkuneuvot niistä, jotka saastuttavat kaupunkien ilmaa ja edesauttavat niiden huonoja asuinolosuhteita. Ympäristömerkki osoittaa kulkuneuvon ilmansaastutuksen tason. Tämä luokitus perustuu kulkuneuvon molemmilta puolilta skannatun rekisteriotteen (osa 1 tai osa 2) ilmoittamaan päästötasoon. Sen vuoksi nämä asiakirjat vaaditaan tilattaessa "Crit'Air"-ympäristötarraa netistä.

Jokainen ympäristötarra annetaan yhdelle tietylle ajoneuvolle ja se on liitetty sen rekisterikilpeen. Merkki on voimassa ikuisesti, joten jos aikeissasi ei ole ostaa uutta autoa, sinun ei tarvitse uusia sitä. Tilaa se vain kerran netistä ja voit ajella ympäri Ranskaa.

Ranskan ympäristömerkit on jaettu kuuteen eri kategoriaan, joten on olemassa kuusi erilaista ympäristötarraa. Voit lukea lisää ympäristötarrojen luokista osiosta Ympäristömerkkien luokat.

Ympäristövyöhykkeet Ranskassa vuodesta 2016 lähtien

Ympäristövyöhykkeet on otettu käyttöön Ranskassa vuonna 2016. Ranska oli kaksi vuotta muita maita jäljessä; esimerkiksi Itävalta on ottanut vyöhykkeet käyttöön Viennassa ja sen ympäristössä vuonna 2014. Ympäristövyöhykeprojekti on vielä hyvin varhaisessa vaiheessa, koska vähitellen enemmän ja enemmän maita tulee osallisiksi, ja jo liittyneet maat, kuten esimerkiksi Saksa, laajentavat ympäristövyöhykkeidensä voimassaoloa ja ottavat sen käyttöön muissa kaupungeissa.

Ensimmäinen ympäristömerkin käyttöön ottanut kaupunki Ranskassa oli Pariisi, joka on vaatinut ympäristömerkin käyttöä heinäkuusta 2016 lähtien. Muiden Ranskan kaupunkien, kuten Grenoblen, odotetaan seuraavan pian. Voit lukea enemmän Pariisin ympäristövyöhykkeistä osiossa Pariisin ympäristövyöhykkeet.

Käytettäessä Saksaa ja Itävaltaa vertailukohteena, Ranska on tehnyt muutaman muutoksen ympäristövyöhykkeisiinsä. Aluksi velvollisuus omistaa "Crit'Air"-ympäristömerkki koski vain ranskalaisia ajajia, eli autoja, joissa oli ranskalaiset rekisterikilvet. Ulkomaalaisissa ajoneuvoissa on pitänyt olla tarra vasta 1.2.2017 lähtien. Löydät enemmän tietoa Ranskan ympäristövyöhykkeistä osiossa Ympäristövyöhykkeet Ranskassa.

Ympäristötarrojen luokat

Tämä osio kertoo ympäristötarrojen luokista. Ympäristötarran voit saada hakiessasi sitä ranskalaislta "Crit'Air:lta". Kerromme sinulle myös kuinka voit tilata merkin ja mihin se laitetaan.

Kuusi erilaista ympäristömerkkityyppiä

Ranska on ottanut käyttöön kuusi erilaista ympäristömerkkiä. Ensisilmäyksellä nämä eroavat vain väriltään, asettaen ajoneuvosi yhteen kuudesta luokasta sen ilmansaastutuksen mukaan, ja antaen poliisille ympäristövyöhykkeen sisällä enemmän kontrollia. Jokainen merkki annetaan ajoneuvon rekisteriotteen mukaan ja se kertoo kuinka äänekäs ja ympäristöystävällinen auto on.

Ranskan "Crit'Air"-ympäristömerkkien tyypit:

Ranskassa ympäristöystävillisimmäksi ajoneuvoksi ilmoittava merkki on vihreä. Kuitenkin vain sähköajoneuvot voivat saada tämän merkin. Sitä vastoin autot, joissa on harmaa merkki, ovat vähiten ympäristöystävällisiä. Autot, jotka on valmistettu ennen vuotta 1997 ja moottoripyörät, jotka on valmistettu ennen vuotta 2000 eivät saa merkkiä. Toiset Ranskan merkkien värit ovat (alkaen vähiten ympäristöystävällisestä) viinipunainen, oranssi, keltainen ja violetti. Näet nämä kaikki ympäristömerkit alhaalla olevassa kuvasta.

Jokaisen merkin yläosassa on ranskalainen sana "Crit'Air", mikä on tyypillinen Ranskan ympäristövyöhykkeille ja voit nähdä sen ympäristövyöhykkeen alkamista ja päättymistä ilmaisevissa liikennemerkeissä. Voit lukea enemmän liikennemerkeistä ja Ranskan ympäristövyöhykkeistä osioissa Ympäristövyöhykkeet Ranskassa.

Ranskan "Crit'Air"-tarran tilaaminen

Voit tilata ympäristötarran helposti netistä, mikä antaa sinulle helpon pääsyn Pariisin keskustaan ja muihin kaupunkeihin. Tarvitset vain ajoneuvosi rekisteriotteen (osa 1 tai 2.) Saat Ranskan ympäristötarran postissa 7 päivän kuluessa. Toimitus on ilmainen.

Voit tilata Ranskan ympäristötarran yhtä helposti kuin Saksan tai Itävallankin. Ympäristötarra on aina rajattomasti voimassa sille ajoneuvon rekisterikilvelle, jolle se on annettu ja se on voimassa koko Ranskassa.

Mihin ympäristötarra laitetaan

Ranskan ympäristömerkki laiteaan joko ajoneuvosi tuulilasin oikeaan ylä tai alakulmaan. Voit laittaa sen esimerkiksi vinjettisi viereen.

Voit ajaa huoletta heti kun laitat tarran tuulilasiisi. Ympäristötarra sallii sinun saapua Pariisin keskustaan ja muihin Ranskan ympäristövyöhykkeille, sen mukaan millaisen merkin autosi sai.

Aiotko ajaa Ranskaan?

Hanki Crit’Air Pariisiin, Grenobleen ja muihin kaupunkeihin. Ilmainen toimitus 14 vuorokauden sisällä.