Dieselkielto Saksassa

Dieselkielto Saksassa

Dieselautot aiheuttavat huomattavia ilmansaasteita, ja siksi moniaalla Saksassa on harkittu ankarampia rajoituksia niiden pääsylle kaupunkeihin. Niin sanottuja sinisiä vyöhykkeitä, joihin päästetään ainoastaan Euro 6 -päästöluokituksen täyttäviä dieselajoneuvoja, on suunniteltu ensin Hampuriin ja Stuttgartiin. Useat muutkin kaupungit, mm. Berliini, Köln, Essen ja München keskustelevat sellaisten käyttöönotosta sekä dieselkiellosta lähitulevaisuudessa.

Ajoneuvon tuulilasiin tarvitsee jo nyt kiinnittää vihreä tarra saavuttaessa valtaosaan Saksan kaupungeista riippumatta siitä, omistaako diesel- vai bensiiniauton.

Euro 6 -päästöluokituksen täyttävillä dieselautoilla ei vielä velvoitteita

Suurimman osan rajoituksista ei pitäisi vaikuttaa dieselautoihin, jotka täyttävät syyskuussa 2014 voimaan astuneen Euro 6 -päästöluokituksen vaatimukset. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Saksan noin 15 miljoonasta dieselkäyttöisestä henkilöautosta noin 2,7 miljoonaa kappaletta täyttää kyseiset vaatimukset.

Tilanne on kuitenkin monimutkaisempi, eivätkä edes Euro 6 -luokituksen täyttävien autojen omistajat voi olla täysin varmoja. Mittausten mukaan uudemmat, Euro 6 -vaatimukset täyttävät autot tuottavat usein enemmän typpidioksidia kuin Euro 4 ja Euro 5 -autot, mikä saattaa johtaa lisäkeskusteluihin ja -rajoituksiin.

Dieselkielto Hampurissa

Pääsy Max-Bauer-Straßelle ja Stresemannstraßelle Hampurin keskustassa sallitaan todennäköisesti vain sellaisille dieselajoneuvoille, jotka täyttävät Euro 6 -päästöluokituksen vaatimukset ja joissa on sininen ympäristötarra. Stresemannstraßen tapauksessa rajoituksen pitäisi koskea ainoastaan kuorma-autoja – kadulle päästetään toistaiseksi myös Euro 5 -päästöluokitukseen kuuluvat henkilöautot.

 

Dieselkielto Stuttgartissa

Stuttgartin kaupunki haluaa niin ikään kiristää merkittävissä määrin dieselautojen pääsyehtoja. Tarkka sanamuoto ei ole kuitenkaan vielä tiedossa, mutta tiedotamme toki muutoksista tulevaisuudessa.

Stuttgartin sinisen vyöhykkeen pitäisi kattaa suurin osa kaupungin alueesta. Alkuvaiheessa eli 1.1.2019 lähtien ajokielto otettiin käyttöön sellaisten dieselajoneuvojen kohdalla, jotka eivät täytä vähintään Euro 5 -päästöluokitusta. Tulevina vuosina nähdään todennäköisesti lisää muutoksia.

 

Vihreä tarra ehtona ajamiselle suurimpaan osaan kaupungeista

Pääsy Berliiniin, Frankfurtiin, Müncheniin ja muihin Saksan kaupunkeihin on jo nyt sallittu ainoastaan sellaisille ajoneuvoille, joissa on vihreä ympäristötarra eli Umweltplakette. Velvoite koskee sekä Saksaan että ulkomaille rekisteröityjä autoja. Rikkomuksesta rangaistaan isolla, jopa 80 euron suuruisella sakolla.

Hae reittiohjeet

näytä vaihtoehdot piilota vaihtoehdot

AIOTKO MATKUSTAA SAKSAAN AUTOLLA?

Hanki ympäristötarra, joka toimitetaan ILMAISEKSI.