Vaikka Ranskan ympäristövyöhykkeet otettiin käyttöön niinkin hiljattain kuin vuonna 2016, Ranska on silti aloittanut ympäristönsuojelulinjauksen aikaisemmin kuin monet muut Euroopan maat. Ranskan ympäristövyöhykkeillä on myös monia Saksasta ja Itävallasta eroavia erikoisuuksia.
Ole hyvä ja lue seuraava teksti Ranskan "Crit'Air:stä" tarkasti:
Ranskan ympäristövyöhykkeiden ilmaiseminen
Ranskan ympäristövyöhykkeitä kutsutaan nimellä "Zones à Circulation Restreinte" tai lyhenteellä ZCR. Ympäristömerkkiä kutsutaan "Crit'Air:ksi" – tämä teksti löytyy jokaisen ympäristömerkin yläosasta.
Vuoden 2016 kesäkuusta asti voimassa olleen säädöksen vuoksi ympäristövyöhykkeet oli mahdollista ottaa käyttöön. Kuten muissakin maissa, Ranskan ympäristövyöhykkeet ovat täysin niiden käyttöönottoa harkitsevien kaupunkien toimivallan alaisia. Jokainen kaupunki päättää itse tarvitseeko ajajilla olla asianmukainen merkki tullakseen kaupunkiin ja sen ympäristöön, ja minkä luokan tarra vähintään vaaditaan. Pariisin otettua ympäristövyöhykkeet käyttöön vuoden 2016 heinäkuussa, odotetaan ympäristövyöhykkeellisten kaupunkien määrän kasvavan. Tämä tarkoittaa, että niissä ei voi vierailla ilman asianmukaista ympäristötarraa auton tuulilasissa.
Ranskan ympäristövyöhykkeet on merkitty liikennemerkeillä. Ei pitäisi olla mahdollista ajaa ympäristövyöhykkeelle ja saada siitä isoa sakkoa, kuten Itävallassa, missä vyöhykkeitä ei ole merkitty erillisillä merkeillä.
Ranskan ympäristövyöhykkeiden alkamisen ja päättymisen ilmaisevat liikennemerkit:
Ketä Ranskan ympäristövyöhykkeet koskevat
Ranskan ympäristövyöhykkeillä on monia erikoisuuksia, jotka eivät ehkä ole tuttuja naapurimaista, kuten Saksasta ja Itävallasta, vaikka vierailisikin niissä usein. Ensimmäinen on Ranskan ympäristövyöhykkeiden voimassaolo. Kun vyöhykkeet ensin otettiin käyttöön, ne koskivat vain ranskalaisia autoilijoita (eli kaikki autot, joissa oli ranskalainen rekisterikilpi). Ympäristövyöhykkeet koskevat ulkomaisia ajoneuvoja 1.2.2017 lähtien. Tämä tarkoittaa, että tästä päivästä lähtien vieraillessasi Pariisissa tai muissa Ranskan kaupungeissa, sinulla tulee olla ympäristömerkki ajoneuvossasi.
Vihreät vyöhykkeet Ranska - Kartta
Hae reittiohjeet
Ympäristötarra vaaditaan vain tiettynä kellonaikana
Toinen Ranskan ympäristövyöhykkeiden erikoisuus on niiden voimassaoloaika. Liikennemerkki saattavat kertoa ympäristövyöhykkeen alkamisen lisäksi niiden voimassaoloajan. Esimerkiksi "08:00 - 20:00." Tämä tarkoittaa, että näinä ilmoitettuina ajankohtina autossa täytyy olla ympäristötarra tullessaan alueelle. Mutta tämän ajan ulkopuolella alueen läpi voi ajaa ilman ympäristömerkkiä!
Aikamerkinnät ovat hyvin yleisiä Ranskassa. Samanlainen tilanne on ollut Pariisissa vuodesta 2015 lähtien: bussit ja kuorma-autot, jotka ylittävät yli 3.5 tonnin painorajan ja mitkä on valmistettu ennen 1.10.2001, on kielletty saapumasta kaupunkiin kello 8.00 ja 20.00 välillä. Ympäristötarra on siten toisenlainen menetelmä vähentää kaupunkien liikenneruuhkia.
Juuri kuten ympäristövyöhykkeiden käyttöönotto on jokaisen kaupungin toimivallan alainen, kaupunki määrää myös vyöhykkeiden aikarajat itse
Ankarat sakot
Saatat saada tuntuvan sakon, jos tulet ympäristövyöhykkeelle ilman asianmukaista ympäristötarraa. Välittämättä siitä tuletko kaupunkiin ensimmäistä kertaa tai vierailet usein, suosittelemme, että ostat asianmukaisen ympäristömerkin. Kiitos merkin rajattoman voimassaoloajan, se palvelee sinua ikuisesti.
Ympäristövyöhykkeiden käyttöönoton jälkeen Pariisissa olettiin käyttöön myös siirtymisvaihe. Aluksi poliisi antoi vain huomautuksia ajajille ympäristömerkin puuttuessa. Nyt kuitenkin ympäristövyöhykkeelle tuleminen ilman ympäristömerkkiä saattaa tulla kalliiksi. Vuoden 2016 heinäkuusta alkaen sille määrättiin 35 euron suuruinen sakko, mutta vuoden 2017 tammikuusta alkaen se nostettiin 68 euroon. Rangaistukset tiukkenevat asteittain nämä lait sivuuttaville autoilijoille.
You can find out more information about Crit Air environmental badges in the section French Environmental Badge.