Mitä ei tule unohtaa Ranskassa autoillessa

Mitä ei tule unohtaa Ranskassa autoillessa

Ranska on autoilijoiden luvattu maa: sen moottoritiet ja viitat ovat Euroopan korkealaatuisimmat. Automatkailu Ranskassa asettaa kuitenkin suuria vaatimuksia kuljettajille, sillä näiden tulee muistaa tieliikennesäännöksensä, joista useille ei löydy yhtäläisyyksiä mistään muualta. Siksi matkaa suunniteltaessa tarvitsee tarkistaa pakolliset autosta löytyvät varusteet, ostaa alkometri ja tilata tarra Pariisiin ja muille matalapäästöisille vyöhykkeille ajamista varten.

Crit’Air-ympäristömerkki

Mikä se on ja mitä varten?

Ympäristömerkki on ajoneuvon tuulilasiin sijoitettava tarra, joka auttaa säännöstelemään ilmansaasteita ja melua Ranskan ja muidenkin maiden kaupungeissa. Ranska on ottanut käyttöön kuusi eri ympäristötarratyyppiä. Ne erotetaan toisistaan väreillä, jotka vastaavat kuutta eri saastetasoa. Merkin tyyppi riippuu ajoneuvon iästä, mallista tai moottorista. Tarra myönnetään tietylle ajoneuvolle (ts. rekisterinumerolle) ja se on voimassa rajoittamattoman ajan. Sakot tarrattomuudesta alkavat 68 eurosta ja nousevat tulevaisuudessa.

Missä tarvitsen sitä?

Ympäristötarrat ovat pakollisia Pariisissa ja muilla ympäristövyöhykkeillä, yleensä isoissa kaupungeissa.

Aikarajoitukset ovat Ranskan ympäristövyöhykkeiden erityispiirre. Esimerkiksi Pariisissa merkki vaaditaan ainoastaan tietyllä aikavälillä, maanantaista perjantaihin klo 8–20. Henkilöautolla voi ajaa ilman tarraa öisin ja viikonloppuisin.

Lue TÄÄLTÄ lisää yksittäisistä vyöhykkeistä.

 

Miten voin hankkia sen?

Merkin voi tilata verkosta, ja se toimitetaan ilmaiseksi 14 vuorokauden sisällä. Verkkotilausta täytettäessä tarvitaan ajoneuvon rekisteritodistuksen tiedot.

Pakolliset varusteet

Pakollisiin varusteisiin kuuluvat ensiapulaukku, varoituskolmio, varapolttimopakkaus, vararengas ja heijastinliivi. Kaikkien moottoritiellä autosta nousemaan joutuvien tarvitsee käyttää heijastinliivejä, joten niitä on viisasta olla useampi kuin yksi. Ranskan kuuluisa erikoisuus on pakollinen alkometri.

 

Maantiesäännöt

Ranskan moottoritiet ovat maksullisia. Tiemaksu maksetaan portilla moottoritieltä poistuttaessa joko käteisellä tai luottokortilla. Maksu henkilöautoista on noin 10 euroa 100 kilometriltä. Turvavyöt ovat pakollisia kaikille matkustajille, ja alle 12-vuotiaiden lasten tulee istua lastenistuimilla.

 

Nopeusrajoitukset:

- suurin sallittu nopeus moottoriteillä – 130 km / h.

- suurin sallittu nopeus maanteillä – 90 km / h.

- suurin sallittu nopeus taajamissa – 50 km / h.

 

Alkoholi

Veren alkoholipitoisuuden ylittyessä saattaa joutua maksamaan sakkoa jopa 135 euroa. Yläraja on 0,5 promillea.

Aiotko ajaa Ranskaan?

Hanki Crit’Air Pariisiin, Grenobleen ja muihin kaupunkeihin. ILMAINEN toimitus.