Mitä ei tule unohtaa Itävallassa autoillessa

Mitä ei tule unohtaa Itävallassa autoillessa

Seuraavat vinkit automatkailusta Itävallassa osoittautuvat kyllä käteviksi, jos aikoo hiihtää Alpeilla, viettää pitkän viikonlopun Wienissä tai suunnata lomalle Kroatiaan Itävallan halki. Saksan etelänaapuri on kuuluisa tiukasta asenteestaan tieliikennesääntöihinsä, eivätkä edes ulkomaalaiset saa armoa. Tarpeettomien kulujen välttämiseksi on syytä muistaa ympäristötarra, heijastinliivi, moottoriteiden tiemaksutarra ja vaaditut asiakirjat.

Ympäristömerkki Pickerl

Mikä se on ja mitä varten?

Ympäristötarra ilmoittaa ajoneuvon aiheuttamien ilmansaasteiden päästötason. Itävaltalaiset tunnistavat kuusi eri päästötasoa, joita vastaa kuusi eriväristä tarraa. Tällä hetkellä velvoite koskee ainoastaan N-luokan kuorma-autoja, myös N1-luokan kevytkuorma-autoja – joka siis tarkoittaa vähänkin isompia pakettiautoja ja usean matkustajan autoja. Tarran käyttämättä jättämisestä määrätään iso, jopa yli 2 000 euron suuruinen sakko. 

Missä tarvitsen sitä?

Velvoite ympäristötarran kiinnittämisestä auton tuulilasiin on käytössä Wienissä, Tirolissa, Steiermarkissa ja tietyillä moottoriteiden osuuksilla. Matalapäästöisten vyöhykkeiden lukumäärä Itävallassa kasvaa kuitenkin vuosi vuodelta.

 

Miten voin hankkia sen?

Merkin voi tilata verkosta, ja se toimitaan ilmaiseksi 14 vuorokauden sisällä. Verkkotilausta täytettäessä tarvitaan auton rekisteritodistuksen tiedot.

Pakolliset varusteet

EN 471 -normin mukainen heijastinliivi on juuri se esine, johon Itävallan poliisi keskittyy sataprosenttisesti, jos auto pysäytetään tarkistettavaksi. Mikäli sellaista ei löydy, sakko on väistämätön. Vaikka laki vaatii liivin vain kuljettajalle, suosittelemme heijastinliivin ostamista kaikille matkustajille. Kaikkien autosta maantielle poistuvien (esim. moottoririkon takia) täytyy käyttää heijastinliiviä.

Ensiapulaukku ja varoituskolmio tulee sijoittaa auton matkustamoon, ei tavaratilaan.

Ajokameroiden käyttö on kielletty.

Talvivarusteiden käyttöaika on 1.11.–15.4., jolloin talvirenkaat tai lumiketjut ovat pakollisia.

Alle 14-vuotiaiden ja alle 150 cm:n pituisten lasten tulee matkustaa lasten turvaistuimissa.

 

Tieliikennesäännöt

Auton tuulilasiin kiinnitetty moottoriteiden tiemaksutarra on ehtona Itävallan moottoriteiden käytölle. Merkin voi ostaa 10 vuorokaudeksi, 2 kuukaudeksi tai 1 vuodeksi. Niitä voi ostaa huoltoasemilta, vaihtoasemilta tai automaateista. Sellaisten ostamista ei kannata epäröidä etenkään kesäaikaan, jolloin välttää jonot ja odottamisen.

 

Nopeusrajoitukset:

- suurin sallittu nopeus moottoriteillä – 130 km / h.

- suurin sallittu nopeus maanteillä – 100 km / h.

- suurin sallittu nopeus taajamissa – 50 km / h.

Aivan kuten Saksassa, ajovalojen käyttö on pakollista ainoastaan huonon näkyvyyden vallitessa.

 

Alkoholi

Kokeneille kuljettajille, joilla on ollut ajokortti vähintään kahden vuoden ajan, sallitaan korkeintaan 0,5 promillen alkoholipitoisuus vereen. Sääntö ei päde vastikään korttinsa saaneisiin tai ammattikuljettajiin.

 

Auton vuokraaminen

Mikäli auto ei ole oma, vaaditaan kirjallinen vahvistus vuokrasopimuksesta, mieluiten saksaksi, mutta englanninkielinenkin vahvistus on mahdollinen.

AIOTKO MATKUSTAA ITÄVALTAAN?

Hanki Pickerl Wienin, Styrian ja muihin kaupunkeihin. ILMAINEN toimitus.