Saksan sininen ympäristötarra

Saksan sininen ympäristötarra

Sinisen tarran tarkoituksena on vähentää typpioksidien (NOx) pitoisuuksia ja parantaa ilmanlaatua rajoittamalla dieselautojen pääsyä kaupunkeihin.

Sinisen ympäristötarran käyttöönoton määräaikaa ei ole vielä vahvistettu, vaan se pysyy toistaiseksi neuvotteluasteella.

Kuka saa sinisen tarran?

Vihreän tarran vaatimukset nykyisin täyttävien bensiiniajoneuvojen tulisi olla oikeutettuja siniseen tarraan. Ongelma saattaa syntyä dieselautojen kohdalla, sillä niihin sovelletaan tiukempia sääntöjä. Oletuksena on, että tarran saavat ainoastaan sellaiset dieselautot, joiden ilmansaastetaso on riittävän pieni Euro 6 -päästöluokituksen täyttämiseen. Tällaisia olisivat siis uudemmat dieselautot, joiden valmistusajankohta on aikaisintaan syyskuu 2015.

 

Siniset vähäpäästöiset vyöhykkeet

Vaikkei sinisiä vyöhykkeitä ole vielä perustettu, väittely niistä jatkuu Saksassa, ja sellaisia todennäköisesti vielä luodaan tulevaisuudessa (puiteajankohtana 2019 tai 2020).

Niiden tulisi vaikuttaa sellaisiin kaupunkeihin ja paikkakuntiin, joiden typpioksidirajat ylittyvät säännöllisesti ja merkittävästi. Tällaiset vähäpäästöiset vyöhykkeet saattavat olla käytössä pysyvästi tai väliaikaisesti – esimerkiksi erityisten ankarien epäpuhtauspitoisuuksien tapauksessa tai tiettyinä ajankohtina.

Koska näin ankarat ehdot hankaloittaisivat useiden dieselajoneuvoja omistavien Saksan kansalaisten liikkumista, niihin odotetaan lisäsäätöjä, joista aiomme kyllä kertoa.

Pakollista vihreää tarraa ei parane unohtaa

Silti jo nyt on pakko pitää ympäristötarra, ns. Umweltplakette, kiinnitettynä auton tuulilasiin. Valtaosa kaupungeista – mm. Berliini, Frankfurt, Köln ja München – sallivat pääsyn vain sellaisille autoille, joissa on vihreä ympäristötarra. Velvoite koskee sekä Saksaan että ulkomaille rekisteröityjä autoja, ja velvoitteen rikkomisesta voi saada jopa 80 euron suuruisen sakon.

Voit ostaa Saksan ympäristötarran ja saada toimituksen ilmaiseksi.

Hae reittiohjeet

näytä vaihtoehdot piilota vaihtoehdot

AIOTKO MATKUSTAA SAKSAAN AUTOLLA?

Hanki ympäristötarra, joka toimitetaan ILMAISEKSI.