Mitä ei tule unohtaa Saksassa autoillessa

Mitä ei tule unohtaa Saksassa autoillessa

Riippumatta siitä, matkustiko Saksassa tutustuakseen paikkoihin, käydäkseen ostoksilla tai kulkiessaan liikeasioissa, autoilun tärkeimpien velvollisuuksiin ja sääntöihin tutustuminen kannattaa – sananmukaisesti. Niin pääsee välttämään isot sakot tai jopa parin kuukauden ajokiellon. Kannattaa erityisesti pitää ympäristötarra esillä kaupunkeihin ajettaessa, kuljettaa pakolliset varusteet mukanaan ja ajaa nopeusrajoitusten puitteissa.

Ympäristömerkki – Umweltplakette

Mikä se on ja mitä varten?

Ympäristötarra (lappu tai merkki) ilmoittaa henkilö- tai kuorma-auton aiheuttamien ilmansaasteiden päästötason värin perusteella: tarrat ovat vihreitä, keltaisia tai punaisia. Niin kutsutuille kaupunkikeskustojen ympäristövyöhykkeille (Umwelt ZONE) pääsy on sallittu ainoastaan matalien päästötasojen autolle. Esimerkiksi tiukimman eli vihreän tarran pystyvät tällä hetkellä saamaan ainoastaan uudempien autojen omistajat. Löydät täältä, mihin luokkaan oma autosi kuuluu. Merkin käyttämättömyydestä määrätään 80 euron suuruinen sakko. 

Missä tarvitsen sitä?

Mikäli on suuntamassa Saksan isompiin kaupunkeihin, ympäristömerkin ostamista ei voi välttää. Ympäristövyöhykkeitä on otettu käyttöön mm. Berliinissä, Münchenissä, Dortmundissa, Frankfurtissa ja muissa kaupungeissa. Luettelo pitenee vuosi vuodelta.

 

Miten voin hankkia sen?

Merkin voi tilata verkosta, ja se toimitetaan ilmaiseksi 7 vuorokauden sisällä. Verkkotilausta täytettäessä tarvitaan ajoneuvon rekisteritodistuksen tiedot.

Pakolliset varusteet

Vähintään yksi heijastinliivi, varoituskolmio ja ensiapulaukku ovat pakollisia Saksassa. Jos sääntöä ei noudata, joutuu maksamaan 15 euron sakon. Talvella matkustettaessa pitää muistaa, että tietyillä teillä vaaditaan lumiketjut.

 

Tieliikennesäännöt

Vaikka Saksan moottoriteillä ei ole yleistä nopeusrajoitusta, yleinen suositusnopeus on 130 km / h. Luonnollisestikin tulee noudattaa sellaisia rajoituksia, jotka on erikseen määrätty tietyille moottoriteille tai niiden osille. Taajamissa tulee kunnioittaa 50 km / h:n enimmäisnopeusrajoitusta.

Saksan moottoriteillä ei vielä tarvitse maksaa tiemaksua. Asian on määrä muuttua vuonna 2019.

Ajovalojen käyttäminen päiväsaikaan ei ole pakollista.

 

Pistejärjestelmä

Myös ulkomaalaiset autoilijat saavat 1–4 pisteen rangaistuksen edellä mainittujen sääntöjen rikkomisesta. Mikäli autoilijan pistemäärä nousee 8 pisteeseen, hän joutuu ajokieltoon Saksassa jopa puoleksi vuodeksi.

 

Alkoholi

Saksalaiset suhtautuvat suvaitsevammin alkoholiin ratissa, ja ajaminen on sallittua, mikäli alkoholia on veressä alle 0,5 promillea. Sääntö ei kuitenkaan päde alle 21-vuotiaisiin ajajiin, linja-autojen ja kuorma-autojen kuljettajiin ja alle kaksi vuotta sitten ajokorttinsa saaneisiin.

 

Matkapuhelimen käyttö ja muut rikkeet

Maksettavaksi tulee 60 euron sakko, mikäli jää kiinni puheluista ratissa. Lisäksi sääntö moottoritiellä pysähtymisestä on ankara: aiheettomasta pysähtymisestä rangaistaan 30 euron sakolla, joten kannattaa ehdottomasti odottaa huoltoasemaa.

AIOTKO MATKUSTAA SAKSAAN AUTOLLA?

Hanki ympäristötarra, joka toimitetaan ILMAISEKSI.