Le Grand Paris -ympäristövyöhyke

Vihreä vyöhyke Grand Paris

Pariisissa otettiin heinäkuussa 2019 käyttöön uusi Suur-Pariisin (Le Grand Paris) ympäristövyöhyke, ja näin alue, jossa sovelletaan pääsyrajoituksia vähemmän ympäristöystävällisille ajoneuvoille, laajeni huomattavasti. Vyöhyke on tiettyinä päivinä voimassa pysyvästi riippumatta kulloisestakin ilmanlaadusta (päinvastoin kuin Pariisin ZPA-vyöhykkeellä, joka otetaan käyttöön päästörajojen ylittyessä).

 

Vaadittu ympäristötarratyyppi: punainen Crit’Air 4

CritAir sticker France

 

Voit lukea lisää Ranskan ympäristötarroista kohdasta Ympäristötarrojen tyypit.

 

Tietoja Suur-Pariisin vähäpäästöisestä vyöhykkeestä

Vähäpäästöinen vyöhyke sijaitsee ns. Suur-Pariisin alueella. Kyseessä on Ranskan pääkaupunkia ympäröivä laaja kaupunkikeskittymä, jonka pinta-ala on noin 815 km². Siihen kuuluu yhteensä 131 kuntaa, yhteensä yli 7 miljoonaa asukasta. Vähäpäästöisen vyöhykkeen rajat noudattavat periaatteessa A86-kehätien määrittämää aluetta, mutta itse kehätie jää vyöhykkeen ulkopuolelle.
Tällä hetkellä (heinäkuussa 2019) vyöhyke on käytössä 47 kaupunginosassa, alueilla, jotka on merkitty alla olevaan karttaan keltaisella, mutta lisää on tulossa.
Vyöhyke on pysyvä riippumatta kulloisestakin ilmansaastetasosta päinvastoin kuin muilla Ranskan vyöhykkeillä.
Ranskassa rangaistaan ankarasti sääntöjen rikkomisesta. Rangaistus vaihtelee poliisin nuhteista 68–375 euron suuruisen sakkoon.

Löydät lisää tietoja Pariisin keskustan ympäristövyöhykkeestä täältä.

 

Suur-Pariisin vähäpäästöisen vyöhykkeen kartta

Hae reittiohjeet

näytä vaihtoehdot piilota vaihtoehdot

 

Vähäpäästöisen vyöhykkeen voimassaolo

  • 1.7.2019 – lähtien maanantaista perjantaihin kello 8–20 välisenä aikana pääsy on sallittu ainoastaan sellaisille ajoneuvoille, joissa on käypä E-, 1-, 2-, 3- tai 4-luokan Crit’Air-ympäristötarra. Kuorma-autojen (N2, N3) ja linja-autojen kohdalla samoja vaatimuksia ja aikarajoituksia sovelletaan myös viikonloppuisin ja juhlapyhinä.
  • 1.1.2021 – lähtien on suunnitteilla Crit’Air 4 -luokkaan kuuluvien ajoneuvojen ajokielto
  • 1.7.2022 – lähtien on suunnitteilla Crit’Air 3 -luokkaan kuuluvien ajoneuvojen ajokielto
  • 1.1.2024 – lähtien on suunnitteilla Crit’Air 2 -luokkaan kuuluvien ajoneuvojen ajokielto eli dieselajoneuvojen täyskielto
  •  

Vyöhykkeen rajat

Ympäristövyöhykkeen rajana toimii suunnilleen moottoritie A86, jonka keskelle jää suuri, 131 kunnasta koostuva taajamakeskittymä Ranskan pääkaupungin ympärillä. Koska jokainen hallintoalue päättää erikseen vyöhykkeen käyttöönotosta, vähäpäästöinen vyöhyke on tällä hetkellä voimassa vain 47 kunnassa. Tulevaisuudessa määrä kuitenkin kasvaa.
Suur-Pariisin vyöhykkeeseen kuuluvat Bois de Boulognen ja Bois de Vincennesin kaupunkimetsät samoin kuin vilkas Boulevard périphérique -moottoritie, joka ympäröi Pariisin ydinkeskustaa.
Itse moottoritie A86 on jätetty vyöhykkeen ulkopuolelle.

 

Autoilu Pariisissa

Oletko menossa Pariisiin autolla?

Heinäkuusta 2019 alkaen henkilöautoissa tulee olla Crit’Air-ympäristötarra. Tarra tulee kiinnittää ennen Suur-Pariisin alueelle saapumista maanantaista perjantaihin kello 8–20 välisenä aikana. Ranskassa on 6 erityyppistä tarraa, ja pääsy laajemmalle Suur-Pariisin vyöhykkeelle on tällä hetkellä sallittu henkilö- ja kuorma-autoille, jotka yltävät vähintään punaiselle Crit’Air 4 -tasolle. Jos sääntöjä ei noudateta, uhkana on 68–375 euron suuruinen sakko.

A86-moottoritien rajoittama Suur-Pariisin kaupunkikeskittymä on osa vähäpäästöistä Le Grand Paris -vyöhykettä.

Tilaa Pariisin ympäristötarra, niin lähetämme sen ilmaiseksi 14 vuorokauden kuluessa!

Tarra on voimassa rajoittamattoman ajan, ja se tulee sijoittaa tuulilasin oikeaan alakulmaan.

Oletko menossa Suur-Pariisin autolla?

Hanki Crit’Air Pariisiin, Grenobleen ja muihin kaupunkeihin. ILMAINEN toimitus.