Pariisin ympäristövyöhykkeet

Vihreä vyöhyke Pariisi

Pariisi oli ensimmäinen kaupunki Ranskassa, joka otti ympäristömerkit käyttöön. Tämä ei ole mikään yllätys, sillä kuten muutkin Euroopan maat, se on aina ollut se pääkaupunki, joka antaa esimerkkiä muiden seurattavaksi.

 

Vaadittu ympäristötarratyyppi: Ainakin Crit'Air 5

CritAir sticker France

 

Voit lukea enemmän ympäristömerkkiluokista osiossa Ympäristömerkkien luokat.

 

Pariisin ympäristövyöhykkeet voimassa maanantaista tiistaihin

Pariisi on jo aiemmin rajoittanut kaupungin liikennettä vähentääkseen melua ja parantaakseen ilmanlaatua. Vuoden 2015 syyskuusta lähtien kaikki bussit ja kuorma-autot, joiden paino ylittää 3.5 tonnia ja mitkä on valmistettu ennen 1.10.2001, on kielletty saapumasta kaupunkiin. Tämä rajoitus on voimassa joka päivä, viikonloput mukaan lukien, kello 8.00 ja 20.00 välillä.

Kieltoa laajennettiin vuonna 2016 kaikkiin ajoneuvoihin, jotka on valmistettu ennen vuotta 1997 ja moottoripyöriin, jotka on valmistettu ennen vuotta 2000. Tällaiset ajoneuvot eivät pääse edes kuudennelle päästöluokalle, eli kaikkein alimmalle ympäristömerkille. Ranskassa on olemassa yhteensä kuusi erilaista ympäristömerkkiluokkaa, ja niistä korkein myönnetään vain sähköajoneuvoille.

Huomaathan: pysyvä ympäristövyöhyke on käytössä myös laajemmalti Pariisin ympäristössä.
Löydät lisää tietoja Suur-Pariisin ympäristövyöhykkeestä täältä.

 

Kartta Pariisi ympäristövyöhykkeistä

Hae reittiohjeet

näytä vaihtoehdot piilota vaihtoehdot

 

Pariisin ympäristövyöhykkeiden voimassaoloajat

Kaikki M2 ja M3 kategorian bussit, ja N2 ja N3 kategorian rekat

Koko viikko klo 8:00 – 20:00

Henkilöautot M1, N1 ja moottoripyörät

Maanantai – perjantai klo 8:00 – 20:00

Jos vierailet Ranskassa henkilöautolla, muistathan että ympäristövyöhykkeet ovat voimassa vain viikonpäivinä.

 

 

Ympäristövyöhykkeet koskevat ulkomaalaisia ajajia 1.2.2017 lähtien

Vielä ei tiedetä kuinka Pariisi, ja Ranska yleensäkin, lisää ympäristövyöhykkeitään. Esimerkiksi Saksassa on käytäntönä, että kaupunkiin saapuminen kielletään vähitellen vähemmän ympäristöystävällisemmiltä ajoneuvoilta, kunnes vain ympäristöystävällisimmät ajoneuvot sallitaan. On todennäköistä, että ajajien poistamiseen vanhemmista ajoneuvoista yritetään panostaa.

Velvollisuus asettaa ympäristömerkki ajoneuvon tuulilasiin ympäristövyöhykkeelle saavuttaessa koskee myös ulkomaalaisia ajoneuvoja 1.2.2017 lähtien, poikkeuksetta.

 

68 euron sakko

Pariisi ottaa ympäristövyöhykkeet tosissaan, kuten sakot osoittavat. Sakko voidaan antaa, kun ajajat rikkovat vaatimusta pitää ympäristötarraa ajoneuvonsa tuulilasissa. Vaikka poliisi aluksi antoi vain varoituksia ajajille, vuoden 2017 tammikuusta lähtien on rikkomuksille määrätty huomattavat sakot. Sakkoa voi saada jopa 68 euroa, jos ympäristövyöhykkeelle saapuu ilman asianmukaista ympäristömerkkiä. Ympäristömerkin ostaminen todellakin kannattaa. Tarra on voimassa rajattomasti ajoneuvollesi ja voit käyttää sitä matkustaessasi ympäri Ranskaa.

 

Autoilu Pariisissa

Oletko menossa Pariisiin autolla?

Ulkomaille rekisteröidyt autot täytyy 1.2.2017 alkaen merkitä Crit’Air-ympäristötarralla. Pariisissa velvoite kiinnittää Crit’Air-tarra tuulilasiin on voimassa vain tietyn ajan eli maanantaista perjantaihin kello 8–20. Ranskassa on käytössä 6 erilaista tarraa, ja pääsy Pariisiin on sallittu luokkiin 1–4 kuuluville dieselkäyttöisille henkilöautoille ja luokkiin 1–3 kuuluville bensiinikäyttöisille henkilöautoille. Näiden sääntöjen laiminlyönnin uhkana on 68–375 euron suuruinen sakko.

Koko Boulevard Périphérique -ohitustien ympäröimä kaupungin keskusta kuuluu Pariisin vähäpäästöiseen vyöhykkeeseen.

 

Tilaa ympäristötarra päästäksesi Pariisiin – saat toimituksen ilmaiseksi!

Merkin on voimassa rajoittamattoman ajan, ja se tulee sijoittaa tuulilasin oikeaan alakulmaan.

Oletko menossa Pariisiin autolla?

Hanki Crit’Air Pariisiin, Grenobleen ja muihin kaupunkeihin. ILMAINEN toimitus.